Home » #kpnu » Семінар «Інноваційні технології в сучасному закладі дошкільної освіти»

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

Семінар «Інноваційні технології в сучасному закладі дошкільної освіти»

6 вересня 2023 року на базі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка у рамках інформаційного консалтингу «2023-2024 навчальний рік: стратегії якісної освіти» у співпраці з Центром професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради було проведено науково-практичний семінар для педагогів закладів дошкільної освіти міста Кам’янця-Подільського та району з теми «Інноваційні технології в сучасному закладі дошкільної освіти».

З вітальним словом виступила завідувачка кафедри теорії та методик дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Леся Галаманжук, яка привітала присутніх з новим навчальним роком, наголосила на важливості використання інноваційних і комплексних підходів в організації освітньої діяльності в закладах дошкільної освіти та ролі вихователя у формуванні особистості дитини нової генерації.

 

Про формування екологічної культури та дослідницької діяльності дошкільників розповіла Тетяна Бабюк. У ході виступу вона розкрила педагогічні умови екологічної освіти виховання дітей і психологічні аспекти ціннісного ставлення до природи. Акцентувала увагу на тому, що природа є не лише джерелом знань дітей дошкільного віку, а також радісних переживань, які дитина запам’ятовує на все життя. Також наголосила на ролі батьків у формуванні дослідницьких умінь дітей та презентувала новітні форми взаємодії закладу дошкільної освіти з сім’єю з питань екологічного виховання дошкільників.

Наталія Каньоса зупинилася на питанні формування інформаційної культури дітей старшого дошкільного віку. Сучасна дитина з народження оточена насиченим інформаційним середовищем, вона стає споживачем різноманітної інформації, що надходить з різних джерел, оскільки її сприйнятливість до будь-якої інформації ґрунтується на цікавості та допитливості, непідробному інтересі до всього нового та незвіданого. Зазначила, що в умовах широкого застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі закладів дошкільної освіти значно зростають вимоги до професійної підготовки майбутніх вихователів, особливо в напрямі формування їхньої інформаційної культури.

Людмила Осадчук, консультантка Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради» висвітлила особливості використання інноваційних педагогічних технологій у сучасних закладах дошкільної освіти та зазначила, що інноваційні технології в дошкільній освіті використовуються, в першу чергу, для підвищення якості послуг, що надаються, для реалізації зростаючих запитів батьків. Особливий інтерес представляють технології організації цілісного освітнього процесу на основі методу проєктів. Широко використовуються сучасні інформаційні технології: мультфільми, розвивальні комп’ютерні ігри, мультимедійні презентації, інтелектуальні карти знань, інтерактивні плакати та ін. Не менш привабливими в контексті їх використання є ігрові інноваційні технології, які є «фундаментом» усієї дошкільної освіти. Специфічною є технологія проблемного навчання, як спроба навчити дитину самостійного пошуку, розвивати пізнавальні та творчі здібності.

Учасники семінару мали можливість напрацювати практичні навички використання технік, які відповідали зазначеним темам, змогли обмінятися досвідом, поділитися власними здобутками й отримали позитивні емоції від спілкування.