Home » #kpnu » МАЙСТЕР-КЛАС «ЕМОЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ ЗАСОБАМИ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ВИДІВ МИСТЕЦТВА»

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

МАЙСТЕР-КЛАС «ЕМОЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ ЗАСОБАМИ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ВИДІВ МИСТЕЦТВА»

Зважаючи на принципово нові вимоги до педагогічних працівників, які ставляться перед ними в умовах динамічного суспільства, кафедрою теорії та методик дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка для забезпечення професійної підготовки майбутніх педагогів ЗДО запроваджено серію  майстер-класів, спрямованих на формування їхніх фахових компетентностей. У рамках цього проєкту 26 жовтня 2023 року було організовано майстер-клас для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти на тему «Емоційний розвиток дітей засобами інноваційних технологій і видів мистецтва». Побачити майстер-клас мали можливість викладачі університету та педагоги-практики:  вихователі, музичні керівники, практичні психологи і соціальні педагоги, логопеди ЗДО міста Кам’янця-Подільського та Кам’янець-Подільського району, а також учителі мистецтва загальноосвітніх шкіл. У ролі майстра, який погодився ознайомити присутніх з тонкощами своєї роботи, виступив Віктор Николишин – талановитий співак, відомий подільський композитор, аранжувальник та режисер-постановник, музично-громадський діяч, член Національної музичної спілки, лауреат національних пісенних і композиторських конкурсів та фестивалів, автор більше 100 пісень в тому числі і дитячих.

Маестро продемонстрував роботу над озвучуванням та дубляжем дитячих мультфільмів, попередньо показавши результати такої роботи у власній практиці, ознайомив присутніх з прийомами роботи над емоційною виразністю  під час співу, роботою над постановкою голосу, дикцією, артикуляцією, інтонацією, емоційно-експресивним і зв’язним мовленням, тембром і динамікою звучання голосу, а також формуванням сценічного образу під час виконання пісні. Віктор Володимирович акцентував увагу присутніх на важливості засобів виразності, які мають мати особливе місце у музичному творі, а також надав слушні поради щодо правильного розучування пісень з дітьми.

Під керівництвом Віктора Николишина студенти університету спробували себе в якості акторів дубляжу. Зокрема, в ході майстер-класу ними було озвучено одну з серій відомого дитячого мультиплікаційного фільму «Свинка Пеппа». При цьому, зі слів самих студентів, вони самі не очікували від себе, що зможуть так перевтілитися, відчути себе героями мультфільму. Цікавими також видалися поради Віктора Володимировича як можна мультфільмам закордонного виробництва надати національного (українського) характеру. У цьому сенсі свою роль мають зіграти вдалий переклад, використання української музики  та пісні.

Особливе захоплення у присутніх викликала демонстрація роботи над піснею. Студенти педагогічного факультету, кафедри теорії та методик дошкільної освіти  під керівництвом досвідченого маестро отримали досвід виконання авторських пісень Віктора Николишина «Муха-Цокотуха» та «Леді-Рок». Робота над двома різножанровими композиціями дала змогу продемонструвати різні підходи до формування сценічного образу, постановки голосу, інтонування. На завершення майстер подарував присутнім у залі хвилини насолоди від власного виконання дитячих пісень.

Колектив кафедри дякує Віктору Володимировичу за такий яскравий, емоційно-насичений і повчальний майстер-клас. Гучних оплесків заслуговують усі учасники майстер-класу, завдяки яким атмосфера піднесення, взаєморозуміння і вдячності тривала упродовж усього заходу.