Home » #kpnu » Продовжуємо обговорення освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта. Логопедія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

Продовжуємо обговорення освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта. Логопедія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

26 жовтня 2023 року відбулася  зустріч гаранта освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта. Логопедія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії та методик дошкільної освіти Ірини Газіної та розробників програми, фахівців з групи забезпечення:  Галини Ватаманюк, кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри теорії та методик дошкільної освіти, Катерини Демчик, кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри теорії та методик дошкільної освіти, Іванни Пукас, кандидат педагогічних наук, старшого викладача кафедри теорії та методик дошкільної освіти з працівниками Комунальної установи Дунаєвецької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників».

Девиденко Галина Леонідівна, директор Комунальної установи Дунаєвецької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» зауважила, що майбутній вихователь дітей дошкільного віку в сучасному суспільстві має володіти не лише вузько-професійними навичками (Hard skills), але й навичками (Soft skills), які забезпечують: ефективність роботи у команді, налагоджування комунікацій, здатність приймати рішення у різних ситуаціях та вирішувати конфлікти, самоактуалізацію, конкурентоспроможність, саморозвиток тощо. Вона запропонувала включити для вивчення здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освітній компонент: «Soft skills в дошкільній освіті». Аргументувавши це тим, що розвиток та напрацювання «soft skills» для здобувачів – об’єктивна вимога сучасного ринку праці. Гаранти спеціальностей мають реагувати на ці запити, а в контексті автономії університетів у частині формування освітніх програм необхідно проявляти ініціативу і творчий підхід та запроваджувати відповідні зміни хоча б на рівні вибіркових дисциплін з метою системного розвитку всього спектру «м’яких» навичок у майбутніх вихователів ЗДО в процесі професійної підготовки.

 Михальська Аліна Анатоліївна, директор Дунаєвецький  ЦРД «Пролісок» акцентувала увагу на потребі підвищення рівня медіакультури сучасних вихователів, формування у них здатності якісно й ефективно використовувати медіаресурси в професійній діяльності. Відтак, запропонувала включити до ОПП освітній компонент: «Інфомедійна грамотність вихователя ЗДО» або ввести теми  з розвитку медіаграмотності студентів у процесі вивчення фахових дисциплін.

Криськова Наталія Василівна, директор Дунаєвецький ЗДО №5 «Усмішка» зосередила увагу на важливості  вивчення здобувачами  інноваційних технологій та уміння впроваджувати їх в освітній процес сучасних ЗДО. Важливим також  є знання  методик та новітніх методів, які впроваджуються в сучасній Україні та за рубежем.

Щиро вдячні працівникам Комунальної установи Дунаєвецької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» за слушні поради, пропозиції та зауваження.