Home » #kpnu » «О, СЛОВО РІДНЕ, ХТО БЕЗ ТЕБЕ Я?»

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

«О, СЛОВО РІДНЕ, ХТО БЕЗ ТЕБЕ Я?»

Під такою назвою 27 жовтня 2023 року у читальному залі педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбулася читацька конференція, присвячена Дню української писемності та мови. Ініціатори й організатори заходу – Тамара Сологуб, завідувач сектору читального залу педагогічного факультету та Галина Ватаманюк, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії та методик дошкільної освіти, куратор академічної групи DOL1-B22. Учасники конференції – здобувачі вищої освіти 1 та 2 курсу спеціальності «Дошкільна освіта». Галина Петрівна привітала присутніх зі святом, розповіла про традиції щорічного загального святкування на факультеті, звернула увагу на те, що у зв’язку з ситуацією в країні й особливостями організації освітнього процесу в університеті, формат заходу дещо змінено, побажала бути гідними спадкоємцями українського народу.

Ведучі Аня Галатович і Анжела Шаршонь ознайомили присутніх з історією виникнення свята та хронологією становлення української мови як державної, розповіли про роль української мови у формуванні громадянина-патріота, довели, що мова – це ознака і показник існування нації і поки існує мова, доти й існує народ. У виступах інших здобувачів вищої освіти йшлося про великих володарів українського слова – Т. Шевченка та І. Франка, Лесі Українки та М. Коцюбинського, І. Нечуя-Левицького та Г. Сковороди, І. Котляревського та інших майстрів слова, які довели милозвучність і багатство української мови, щоб передати прийдешнім поколінням цей дорогоцінний скарб, гідну покоління спадщину, котру треба примножувати та оберігати.

Не обійшлося на й без читання поезії письменників-класиків та сучасних митців про рідну українську мову. Почуття любові до України, гордості за приналежність до нації, здобувачі освіти передали у піснях – «Мова єднання» (сл.  і муз. Олега Самойдюка), «Українська мова» (сл. Н. Янчук, муз. В. Климюка)», що додало конференції святкового настрою.

Тамара Володимирівна Сологуб, завідувач сектору читального залу, презентувала тематичну виставку книг «Мова – скарбниця українського народу», ознайомила присутніх з експонованими виданнями. Своє звернення до учасників читацької конференції завершила словами: «Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу. Недаремно стільки літ чужинці старалися заборонити нашу мову, нав’язували свою культуру і свою владу. Тож плекаймо її, бережімо і … думаймо й читаймо українською!»

Галина ВАТАМАЮК