Home » #Дошкільна_освіта » Освіта  сталого розвитку в  дії: ВЧИМОСЯ  САМІ, ЩОБ  УЧИТИ ІНШИХ

Освіта  сталого розвитку в  дії: ВЧИМОСЯ  САМІ, ЩОБ  УЧИТИ ІНШИХ

Освіта  сталого розвитку – нагальна потреба  ХХІ століття Спрямована на радикальну  зміну сучасного плину  економічного  і соціального розвитку, забезпечення  здорового і  якісного  життя  нинішніх і  майбутніх поколінь, вона з кожним днем набирає обертів в сучасній  освіті, формуючи нову  систему  ціннісних орієнтирів і  моделей  поведінки  підростаючого покоління  та  суспільства  загалом.

10  вересня 2024 року здобувачі вищої освіти – майбутні  вихователі, взяли участь у еколого-просвітницькій зустрічі «На гостини до Кажанчика»  за участю науковців національного природного  парку «Подільські Товтри» під керівництвом провідного спеціаліста екологічної освіти Олени Дем’янової. Захід  проводився  на  базі  Довжоцького ЗДО «Веселка» Кам’янець-Подільської міської ради  Хмельницької області, директор Желізник Л.Ф. Дослідники флори і  фауни Поділля майстерно розповіли  дітям і  дорослим про нічних рукокрилих тварин – кажанів, яких занесено  до Червоної книги. Рол те, що вони  харчуються комахами, що це єдині  ссавці – здатні до справжнього польоту. Кажани відчувають біль, мають свідомість і хорошу пам’ять, тому що повертаються в ті місця, де живуть. В Україні живуть 28 видів кажанів, але зазвичай людина зустрічає тільки чотири з них.

Кажанчик (дійовий  персонаж) люб’язно вітався  з дітками, доводячи, що він  зовсім не страшний  і  його  боятися  не варто. Вступивши в діалог, назвав себе супер героєм нічного неба, який допомагає знищувати шкідників та поширювати насіння рослин, проте він потребує захисту і допомоги  людини. Більшість дітей захоплюються дивовижним світом тварин, тому розповідь про кажанів була особливо цікавою та корисною для розвитку допитливості та почуття дбайливості до природи. В екологічних іграх діти й дорослі дізнавалися  про  звички  цих загадкових тварин, де  вони  живуть, про правила  поведінки при зустрічі  з ними, про  незвичайні органи  – рукокрила тощо.

Для  майбутніх  вихователів – це були  не  лише  хвилини пізнання і  дотик до професії,   а  й  справжній урок про те, як просто розкрити  дітям  складний  і  неповторний світ природи рідного краю,  прищепити любов до  неї, і  бажання  її  берегти.

Науково-педагогічний  склад кафедри теорії та  методик  дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, щиро вдячний ініціаторам  і  організаторам заходу за цікаву та змістовну  інформацію, за  можливість  учитися, щоб змогти навчити інших.

Галина ВАТАМАНЮК

Ми в соціальних мережах

Instagram

Facebook