Home » #kpnu » «Проєктна діяльність у підготовці майбутніх фахівців дошкільної освіти»: круглий стіл з міжнародною участю

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

«Проєктна діяльність у підготовці майбутніх фахівців дошкільної освіти»: круглий стіл з міжнародною участю

29 грудня 2023 року доценти кафедри теорії та методик дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Тетяна БАБЮК та Наталія КАНЬОСА, взяли участь у роботі круглого столу з міжнародною участю у змішаному форматі на тему: «Проєктна діяльність у підготовці майбутніх фахівців дошкільної освіти», який відбувся на базі лабораторії «Інноваційні технології дошкільної та інклюзивної освіти» кафедри педагогіки і психології дошкільної та спеціальної освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

У заході взяли участь представники Європейського спортивного ліцею м. Сучава (Румунія) доц. Марія ПАВЕЛЕСКУ (офлайн), професор Вищої Професійної школи імені проф. Станіслава Тарновського у Тарнобжегу (Польща) Беата ЗЕМБА-КОЛОДЗІЙ, старший дослідник Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ доц. Мар’яна МАРУСИНЕЦЬ, представники академічної спільноти ЗВО України – завідувач кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проф. Людмила МАЦУК, доцент кафедри  теорії та методик дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Тетяна БАБЮК, доцент кафедри теорії та методик дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Наталія КАНЬОСА (онлайн), стейкхолдер – директор ЗДО (ясла-садок) комбінованого типу №22 “Дивограй” Чернівецької міської ради Буга О.О., викладачі і здобувачі вищої освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Круглий стіл присвячений обміну ідеями та найкращими практиками написання і реалізації освітніх проєктів у сфері освіти, обговоренню можливих форматів подальшої співпраці у контексті означеної проблеми та визначенню ролі проєктної діяльності у підготовці майбутніх фахівців дошкільної освіти. Представники зовнішньої академічної спільноти Румунії поділилися власним професійним досвідом, надали конструктивні пропозиції щодо написання міжнародних освітніх проєктів, яких сьогодні налічується в їхньому ліцеї понад сорок.

Велику підтримку зустріла пропозиція написання спільних міжнародних грантових проєктів, обмін досвідом у вигляді стажування та підвищення кваліфікації. Знайшлося поле перетину і сфер науково-методичних інтересів, як то міждисциплінарні дослідження, змістове наповнення та удосконалення ОПП, а також практичної та теоретичної підготовки майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти з використанням зарубіжного досвіду проєктної діяльності.

Також було обговорено професійну підготовку здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Дошкільна освіта” другого (магістерського) рівня вищої освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки і психології дошкільної та спеціальної освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Марія ОЛІЙНИК відзначила актуальність та правильність вибору обов’язкових освітніх компонентів ОП. Досягнуто домовленостей про подальшу співпрацю з підвищення якості підготовки майбутніх фахівців, зокрема, заплановано гостьові лекції провідних науковців для здобувачів освіти та обговорено можливості національної академічної мобільності для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Дошкільна освіта” другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Зустріч пройшла у теплій і дружній атмосфері. Щиро вдячні колегам за співпрацю!