Home » #kpnu » ПАТРІОТАМИ НЕ НАРОДЖУЮТЬСЯ, НИМИ СТАЮТЬ

ПАТРІОТАМИ НЕ НАРОДЖУЮТЬСЯ, НИМИ СТАЮТЬ

Практико-орієнтована освіта


Становлення української державності, побудова громадянського суспільства, інтеграція України у світове та європейське співтовариство передбачають орієнтацію на Людину, її духовну культуру й визначають основні напрями виховної роботи з молоддю та модернізації освітнього процесу на всіх рівнях освіти. Не стоять осторонь проблеми виховання гармонійно розвинених національно свідомих, високоосвічених, життєво компетентних громадян, здатних до саморозвитку та самовдосконалення, і науково-педагогічні працівники та студенти кафедри теорії та методик дошкільної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Працюючи на соціальне замовлення, майбутні педагоги виховуються так, аби вони самі змогли виховати покоління, гідне української нації.

У цьому контексті 22 жовтня 2024 року було організовано зустріч здобувачів 1 і 2 курсів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 012 Дошкільна освіта із представниками Національної скаутської організації України «Пласт» Кам’янець-Подільської станиці на базі пластової домівки «Своєрідна».

Гніздові станиці, виховники Сергій та Світлана ТРАСІУХи із горідстю і задоволенням розповіли нам про історію заснування скаутського руху загалом, в Україні (який існує вже 112 років), на Кам’янеччині; про відомих пластунів патріотів краю минулого і сьогодення (пам’ять про загиблих на війні увіковічнили хвилиною мовчання); про експонати пластової домівки «Своєрідна» (хустинки, відзначки, особистості, бібліотеку, різдвяного павука, тощо); про волонтерську діяльність місцевої станиці та вікові категорії учасників, що до неї відносяться. Це: 2-6 років – «Пташата»; 7-11 років – «Новаки», 12-18 років – «Юнаки», 18-35 років – «Старші пластуни»; 35-102+ – «сеніори».

Із розповідей гніздових дізналися, що головна мета діяльності скаутської організації «Пласт» – створити таке середовище для молодих людей, де розкриваються їхні здібності, міцніє почуття патріотизму, дружби, відповідальності, гартуються сила духу і воля, збагачується духовний світ, формуються активна життєва позиція і лідерські якості, ціннісне ставлення до довкілля тощо. Відповідно на це спрямована і програма роботи організації, зміст якої реалізується за напрямами – «Пізнай і полюби Бога», «Пізнай і полюби Україну», «Пізнай себе», «Пізнай і полюби своє громадянське довкілля».

Практична спрямованість зустрічі зосередилася на виховній роботі із «Пташатами» – дітьми 2-6 року життя. Гніздова й виховник Світлана провела зі студентами блок пластових ігор, спрямованих на виховання в дітей уваги, уяви, пам’яті, мислення, спритності; довіри, винахідливості, командної взаємодії і просто – відпочинку на природі. Було цікаво, весело і повчально (таких ігор ми не знали). Світлана продемонструвала фотоколаж проведених різноманітних форм роботи з «пташатами) – мандрівки, народні свята, спільна праця на благо міста, заходи вшанування героїв, історичних дат і релігійних свят разом із батьками «пташат».

Який багатющий досвід із фізичного, трудового, духовного, економічного, розумового виховання, а найбільше – морального виховання (патріотизм, повага до старших, до народної спадщини, волонтерська діяльність, ціннісне ставлення до рідного краю і його традицій співбуття в різних умовах заради спільної мети) сьогодні було представлено нам.

Ми щиро дякуємо гніздовим Кам’янець-Подільської станиці, виховникам Сергію і Світлані ТРАСІУХ за надану можливість його набути, за відродження українського патріотизму, за формування майбутніх лідерів України. Наші серця співзвучні зі словами пластуна-героя Миколи Гордійчука: «Кожне призначення – має значення», то ж і торуємо разом шлях до свого призначення.

Ми в соціальних мережах

Instagram

Facebook