Home » #kpnu » ТАРАС ГРИГОРОВИЧ ШЕВЧЕНКО – НАЦІОНАЛЬНИЙ СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

ТАРАС ГРИГОРОВИЧ ШЕВЧЕНКО – НАЦІОНАЛЬНИЙ СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Щороку 9 березня все свідоме українство вшановує свого Пророка, який став Символом України – Тараса Григоровича Шевченка.

Здобувачі вищої освіти 1 та 2 курсів спеціальності Дошкільна освіта з викладачами кафедри теорії та методик дошкільної освіти Каньосою Н.Г. та Пукас І.Л. долучилися до вшанування пам’яті  величної постаті геніального поета, який хотів бачити Україну вільною та незалежною, прагнув справедливості й добробуту для нащадків, волів, щоб Україну було визнано всіма державами світу як могутню Європейську державу.

Тарас Шевченко – національний символ українського народу, який пробудив українську душу та утвердив духовну основу народу для боротьби проти поневолення російською імперією. Як і раніше, його життєвий шлях і творчість надихають мільйони українців світу на боротьбу за вільну Україну.

Поезія Тараса Шевченка вважається основою української літератури. У ній знайшлось місце і для тонкої любовної лірики, і для політичних висловлювань, і для глибоких особистих переживань. Чимало його цитат стали афоризмами і у час повномасштабної російської агресії проти України отримали нове звучання.

Образ і життя Великого Кобзаря стали символами боротьби українства за свою свободу. А невмируще  Шевченкове Слово – той духовний код нації, який пробуджує почуття національної гідності та честі, шани й любові до рідної культури та мови. У непростий для України час, коли на українську землю ступила нога російського окупанта, поетичні рядки Пророка вселяють в наші серця впевненість у майбутньому України як незалежної держави і мотивують до невпинної боротьби з ворогом на всіх наявних фронтах заради спільної Перемоги. 

Скільки років окупанти не намагалися знищити нашу мову та культуру, але Україна щораз виборювала власну свободу! І знову звучали слова Кобзаря!  💙💛

  • «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава, і воля святая!»
  • «Вогонь запеклих не палить»
  • «Свою Україну любіть. Любіть її… Во врем’я люте. В останню тяжкую минуту за неї Господа моліть»
  • «Наша дума, наша пісня, не помре, не згине. Ось де, люди, наша слава, слава України!»
  • «Якби ви вчилися так, як треба, то й мудрість була б своєю»
  • «Я так її, я так люблю мою Україну убогу, що проклену святого Бога, за неї душу погублю!»
  • «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля»
  • «Чи буде суд! Чи буде кара! Царям, царятам на землі? Чи буде правда меж людьми? Повинна буть, бо сонце стане і оскверненну землю спалить!»
  • «Не журися, Україно, панно синьоока! Твоя воля як той сокіл, літає високо. Її турки не спалили, ляхи і татари… Бог поможе – розійдуться і московські хмари!»
  • «Не вмирає душа наша, не вмирає воля. І неситий не виоре на дні моря поле. Не скує душі живої і слова живого!»
  • «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син і буде мати, і будуть люде на землі»

Слава Україні! Героям слава!
Слава нації! Смерть ворогам!

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram