Home » #kpnu » «ПОСТАТЬ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА В ОСВІТІ СЬОГОДЕННЯ»

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

«ПОСТАТЬ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА В ОСВІТІ СЬОГОДЕННЯ»


Під такою назвою 8 березня 2024 року на кафедрі теорії та методик дошкільної освіти відбулося засідання круглого столу, у якому взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри та здобувачі освіти 1-2 курсів спеціальності «Дошкільна освіта». Мета заходу – привернути увагу майбутніх педагогів до просвітницьких ідей і напрацювань Тараса Шевченка, життєвих цінностей українця-патріота та втілення їх у сучасних реаліях.

Організатори й модератори круглого столу – Галина Ватаманюк, Ірина Газіна, кандидати педагогічних наук, доценти, представили учасників і виступаючих, окреслили основні напрямки роботи засідання. Серед них:
 постать Тараса Шевченка в національній свідомості українця;
 Тарас Шевченко – багатогранна творчо-ерудована особистість;
 Тарас Шевченко громадський діяч-просвітитель, автор Південноукраїнського Букваря.

Під час роботи круглого столу також відбувся перегляд й обговорення документального фільму про психологічний портрет митця «Таємниці Генія Шевченка» та було проведено вікторину «Ми – шевченкознавці».

Резюме заходу: незважаючи на те, що Шевченко не працював у системі освіти й не мав творів, у яких би спеціально розглядалися педагогічні проблеми, тим не менше є підстави говорити про його значний інтерес до освітянських питань, а також про те, що в нього склалася певна система педагогічних поглядів. Ці погляди знайшли часткове відображення в його поетичних творах, значною мірою у творах прозових (повістях та Щоденнику). Своєрідною їхньою реалізацією стало написання й видання «Букваря южнорусского».