Home » #kpnu » На крилах творчості до професійного зростання

Ми в соціальних мережах

Facebook

Instagram

На крилах творчості до професійного зростання

 

Керуючись принципами життєтворчості та здобутками психології і педагогіки, науково-педагогічний колектив кафедри теорії та методик дошкільної освіти К-ПНУ імені Івана Огієнка усі зусилля спрямовує на підвищення якості та ефективності навчання, всебічний розвиток особистості майбутнього вихователя, формування його професійної компетентності. У цьому контексті 29 лютого 2024 року на кафедрі відбувся семінар-практикум «Формування мистецько-творчої компетентності дітей дошкільного віку: теоретико-практичний аспект», учасниками якого стали здобувачі вищої освіти 1-3 курсів бакалаврату, педагоги-практики Дунаєвеччини і Кам’янця-Подільського, науково-педагогічні працівники кафедри.

Тріада «студент-викладач-стейкхолдер/роботодавець» плідно спрацювала на результат. Науковці висвітлювали різні аспекти теми семінару: актуальність та наукові підходи до формування мистецько-творчої компетентності в дошкільному віці (Ватаманюк Г. П., Газіна І. О.), розвиток творчого потенціалу дошкільників у різних видах діяльності (Каньоса Н. Г.), регіональний аспект формування творчої особистості (Демчик К.І.), творчий саморозвиток вихователя як передумова розвитку творчої особистості дитини (Пукас І.Л.), шляхи підготовки майбутнього фахівця до формування мистецько-творчої компетентості дитини (Галаманжук Л.Л.).

Педагоги практики щиро ділилися власним досвідом та напрацюваннями з теми семінару, але не для учасників, а разом із ними. Здобувачі освіти створювали творчі проєкти, перетворювалися в акторів різних видів театру, презентували творчі ідеї залучення дітей до різних видів мистецтва. Об’єднанню логічних та образних компонентів креативного мислення майбутніх вихователів сприяв метод «Входження в картину» (за американською програмою «Стратегія візуального мислення», адаптованою до українських реалій). Здобувачі освіти ознайомилися з картиною сучасного місцевого фотографа і художника Петра Ігнатьєва «Політ на повітряній кулі», сповненою любові до людей і природи Поділля. Відчувши її як подію, як те, що відбувається тут і зараз, студенти ніби зробили крок за раму картини і одночасно – за рамки стереотипів, створених дорослими, до особистого переживання (як це роблять і відчувають діти). Картину складали із пазлів, вслухалися у її «звучання», розподіляли ролі та об’єкти (сонце, будинки, птахи, тваринки, річка, зелений бір і квітуча галявина), після чого кожен зайняв своє місце у пейзажі.

Кульмінацією творчого запалу під час семінару стали музично-рухова і хореографічна робота здобувачів освіти із досвідченим майстром танцю, керівником художнього колективу Зразкового ансамблю народного танцю «Горличка» Кам’янець-Подільського Центру дитячої та юнацької творчості Бурейко Г.І., яка відкрила майбутнім вихователям чимало таємниць танцювального мистецтва, які стосуються дітей дошкільного віку. Арт-майстерня працювала в посиленому емоційно-насиченому режимі творчості. Дівчата збагнули не тільки красу і значущість руху під музику, специфіку танцювальних жанрів у дошкільному віці (народні танки, колові, сюжетні, комунікативні, святкові флешмоби тощо), принципи добору музичного супроводу до танцю, танцювальної атрибутики, костюмів та їх елементів, ази рухової творчості, а й стали безпосередніми учасниками таких танцювальних композицій регіонального характеру як «Варенички», «Кривий танець», «Сонечко», «Подільський віночок».

Колектив кафедри теорії та методик дошкільної освіти висловлює щиру вдячність усім учасникам семінару за плідну працю, позитивні емоції, професійний результат.

Р.S. Організатори заходу – Галина ВАТАМАНЮК, Ірина ГАЗІНА

Програма заходу:

Виступи науковців і практиків з питань формування мистецько-творчої компетентності дітей дошкільного віку у різних видах діяльності.

ІІ. Презентація кращого досвіду педагогів-практиків:

Арт-проєкт «Хвилинки творчості і фантазії» – Аліна Лісецька, вихователь Нестеровецької гімназії Дунаєвецього району.

Арт-гра «Картина, що оживає». Алла Гальчук, Ірина Горєва, Марина Кросондович, Дунаєвецький ЗДО №5 «Усмішка».

Арт-майданчик «Театр – це диво, театр – це казка»; Тетяна Вільчанська, вихователь-методист Дунаєвецького ЗДО №1 «Ромашка»

Арт-майстерня «Таємниці Терпсіхори» Галина Бурейко, керівник Художнього колективу Зразкового ансамблю народного танцю «Горличка» Кам’янець-Подільського Центру дитячої та юнацької творчості.